WorldAllDetails Logo

Destinations


Travel Oceania New Caledonia Jean Marie Tjibaou Cultural Center

Jean Marie Tjibaou Cultural Center

Noumea, New Caledonia, Jean-Marie Tjibaou Cultural Center panoramic view

The Jean-Marie Tjibaou Cultural Centre (1998) in Noumea is a center where the Kanak culture of the Pacific New Caledonia propagated. Until the late 18 th century was called the land Kanaky and was named after the Kanak, the indigenous Melanesian and Polynesian residents. The design that Renzo Piano (1937) made in collaboration with local experts of the Kanak culture was a symbolic expression of the Kanak culture, eliminating Kanak-Western architecture in camouflage.

Piano designed the cultural center as a series of beehive-like pavilions, referring to the traditional cone-shaped architecture of the Pacific. The center is composed of ten of these large cabins with different sizes and functions. The cabins and pavilions are clustered in three "villages" which are connected by a wavy internal route. This structure is similar to a Kanak village, where huts of different positions and with different interests around a central ceremonial rose united. By sticking to the bamboo structure of the pavilions have an unfinished appearance. This corresponds with the ideas of Jean-Marie Tjibaou, leader of the Kanak independence movement and a politician, the namesake of the pavilion, who found the Kanak culture is still taking shape.

For many pavilions are preserved bamboo used a traditional and renewable material with a natural appearance. Behind the first houses of bamboo and iroko wood is half skin of glass louvres which can be opened or closed. The design attempts to establish a relationship between the building and nature.

The center is located on a peninsula, between a tranquil lagoon and the often stormy ocean. At this point, the ocean breeze can be used as natural ventilation, by air through the open walls of the pavilions to come. Inside the pavilion is the wind to feel and hear. There is also a connection made with the environment by means of a path through the dense vegetation, an outdoor theater and detached housing for visitors. Here, the buildings as much as possible of the natural beauty of the location.